Tipuri de materiale pentru poncho de plajă

Material tip prosop

Frotir, cum îi spun unii – sau „cotton terry”, cum îl știu alții. Noi îi spunem „tip prosop” tocmai pentru a fi mai ușor de identificat pentru toată lumea. Iar prosopul de baie este un exemplu bun, pentru că textura și calitatea sunt similare. Imaginează-ți că te îmbraci cu un mare prosop cu glugă, larg și foarte cool, care te protejează de vânt și soare ziua, iar seara îți ține de cald.

O caracteristică specială a acestui material este capacitatea extrem de mare de absorbție. Structura sa buclată și densitatea fibrelor de bumbac contribuie la această proprietate, permițând țesăturii să rețină o cantitate mare de apă fără a se simți prea umedă la atingere.

(click pe imagini pentru zoom)

Un alt aspect important la materialul tip prosop este textura sa moale și plăcută ce oferă un sentiment de confort și relaxare. În plus, materialul e delicat la atingere, ceea ce reduce riscul de iritare și-l face potrivit pentru persoanele cu piele sensibilă.

Uite câteva modele de poncho de plajă din material tip prosop

 

Material tip velur

Velurul este mai fin și mai catifelat datorită modului în care sunt tratate și finisate firele de bumbac în procesul de producție. Aspectul plușat este dat lipsa buclelor, firele fiind scurte și periate pentru a oferi o suprafață netedă și mătăsoasă care îți răsfață pielea.

Capacitatea de absorbție a velurului este un pic mai scăzută decât cea a materialului de tip prosop, însă n-ar trebui să te îngrijoreze acest aspect. Un poncho de plajă din velur îți va usca pielea imediat după o baie în mare sau după o sesiune de surf și va absorbi umezeala chiar și în cele mai călduroase zile de vară.

(click pe imagini pentru zoom)

Deși este moale, velurul poate fi surprinzător de durabil dacă este bine întreținut, rezistând la uzură și păstrându-și aspectul pe o perioadă îndelungată. Așadar, dacă ai grijă la instrucțiunile de spălare și uscare, te poți bucura de un poncho de plajă din velur mai multe sezoane.

Uite câteva modele de poncho de plajă din material tip velur

Material tip vafă

Cunoscut pentru structura sa în formă de „fagure”, acest material este mai subțire asigurând o uscare mult mai rapidă a ponchoului de plajă. Structura sa unică permite aerului să circule, făcând materialul extrem de respirabil și confortabil în condiții de căldură sau umiditate.

Deși pare delicată, țesătura tip vafă este surprinzător de rezistentă și poate suporta utilizarea intensă și spălările frecvente fără a se deteriora ușor.

(click pe imagini pentru zoom)

Pentru că este un material mai subțire – si are o greutate mai scăzută – un poncho de plajă din material tip vafă este ideal pentru că nu ocupă prea mult spațiu în bagajul tău atunci când mergi în altă țară în căutarea valurilor perfecte pentru surf. Îl poți plia foarte ușor și astfel câștigi spațiu în bagaj pentru alte accesorii de plajă.

Uite câteva modele de poncho de plajă din material tip vafă

Tabel comparativ pentru materialele folosite la fabricarea ponchourilor de plajă

Tip Prosop Tip Velur Tip Vafă
Absorbție Excelentă; poate reține multă apă fără a se simți umed. Moderată; adecvată pentru uscare rapidă și eficientă. Bună; uscare eficientă datorită structurii ce permite circulația aerului.
Durabilitate Foarte durabil; rezistent la uzură frecventă. Durabil; necesită îngrijire mai atentă pentru a menține aspectul luxos. Durabil; rezistent la utilizare intensă și spălări frecvente.
Greutate Relativ greu; poate fi voluminos, dar oferă o senzație de confort. Relativ greu; conferă confort pentru purtare pe durate lungi. Ușor; ideal pentru călătorii, nu ocupă mult spațiu și este ușor de transportat.
Textură Buclată și moale; oferă un confort ridicat și o senzație plăcută la atingere. Netedă și moale; oferă o experiență luxoasă și răsfăț pentru piele. Texturat cu model în relief; confortabil, cu un aspect distinctiv.
Întreținere Necesită spălare ușoară; uscare mai îndelungată datorită greutății și densității. Îngrijire specială necesară pentru a menține textura fină și aspectul. Ușor de întreținut; se usucă rapid și este practic pentru utilizare frecventă.